Flexibele afrastering

Begrazing in flexibele afrastering

Dit is de moderne toepassingsmethode van begrazing. De schapen worden binnen zogenaamde flexnetten geplaatst. Op deze netten wordt een schrikspanning geplaatst waardoor de schapen binnen de omheining blijven. Dit systeem heeft heel wat voordelen. Er is geen continu toezicht nodig bij de schapen, waardoor de kostprijs lager is dan bij een toezicht met herder en eventueel hond, De vegetatie wordt zeer kort afgegraasd, en de schapen zijn door de inwoners voor een langere tijd te zien dan bij actief herderen.

 

 

Foto: schapen in flexibele rasters in park oostCampus in Oostkamp. Het park blijft steeds toegankelijk voor recreanten, want de schapen grazen steeds maximaal in 1/4 van het park.

 

 

 

Voordelen

  • Goedkoper dan actief herderen met een herder en herdershond.
  • Er kunnen gemakkelijk grotere, en kleinere terreinen begraasd worden.
  • Schapen kunnen een langere periode continu blijven.

Eventuele nadelen

  • Minder educatief dan herderen met een herder op pad met zijn hond.
  • Minder geschikt voor plaatsen waar veel problemen zijn met vandalisme.

Werk in beeld

Doelstellingen

De vereniging heeft tot doel natuurbegrazing en begrazing van openbare terreinen met dieren te bevorderen en optimaliseren.

 

Ze wil dit ondersteunen door het voorzien van alle logistiek, het vereenvoudigen van de administratie en het uitvoeren van bepaalde taken. Dit gebeurt in een samenwerking van boeren, vrijwilligers en herders. Op deze manier is het de bedoeling om meer kwalitatief landschaps- en natuurbeheer door dieren zoals voornamelijk schapen, maar ook runderen, geiten en paarden te laten doen.